https://www.ettehaadmellat.ir/news/ID/2
در گرماگرم تابستان کم سابقه امسال که طاقت زمین تاب شده و هر روز بخشی ازجنگلهای قارهها مشتعل شده و تغییر اقلیم پیشبینی آینده را مشکل و نگرانکننده کرده است و پس از خشکسالی کم سابقه سال ۱۴۰۰ و در شرایطی که کم آبی به یکی از بحرانهای زیست محیطی مزمن پهنه ایران تبدیل شده، بارش بارانهای چند روزه اخیر نشانی از رحمت لایزال خداوند بر این مرز و بوم تلقی میشود که به میزان ده درصد آورده سالانه برآورد میگردد. بدین جهت اول بایستی شکرگزار خداوند بزرگ بود و ثانیا از این بارش کم سابقه و گرانبها در میانه تابستان برای جبران کمآبی در بخشهای مختلف و در جهت بهبود منابع و منفعت شهروندان استفاده کرد.
اما متأسفانه وقتی این رحمت خداوند تبدیل به سیلی ویرانگر میشود، مهمترین پرسش از مسئولان و متولیان امر این است که آیا نمیشد از حجم این ویرانی و خسارات جانی و مالی ناشی از آن جلوگیری و یا آن را کاهش داد؟ خساراتی که علاوه بر ویرانی خانهها و جادهها و تأسیسات بسیار، با تاسف فراوان موجب جان باختن دهها تن از هموطنان عزیز ما شد و تعدادی دیگر هم مفقود شدهاند که با خانواده و بازماندگان همه این عزیزان اعلام همدردی میکنیم و برایشان شکیبایی آرزومندیم.
اگرچه کارشناسان پدیده مونسون امسال را کمسابقه دانستهاند، ولی با توجه به پیشبینیها در مورد حجم بارندگیها شاید تدابیر بیشتر و بهتری درجهت پیشگیری وکاهش خسارتهای جانی و مالی شهروندان لازم و ممکن بود.
اطلاعرسانی کافی و به موقع، جلوگیری از تردد شهروندان در موقعیتهایی که در مسیر سیل قرار داشت، مانند امامزاده داوود و یا حاشیه رودخانهها و مدیریت روان آبها از جمله این موارد است.
البته این مسئولیت متولیان، نافی مسئولیت و وظیفه شهروندان در توجه به هشدارها نیست. اما وقتی رفت و برگشت در مسیر و جاده و گذرگاهی، خطر مرگ به دنبال دارد، باید آن را موقتا محدود کرد تا جلوی خطر گرفته شود. این هشدارها و پیشگیریها از جمله اقدامات کوتاه مدتی است که ستاد مدیریت بحران در مرکز و همه مناطق در معرض سیل باید نسبت به آن توجه جدی به عمل میآورد. هر چند حضور نیروهای امدادرسان پس از حادثه برای نجات گرفتاران در سیل و کم کردن خطرات بیشتر قابل تقدیر است و به همه آنها خداقوت میگوئیم.
همانطور که بارها در موضوع بحران آب و نسبت آن با محیط زیست و کشاورزی و زندگی مردم ایران گفتهایم، وقوع سیل و عدم آمادگی برای پیشگیری از بحرانهای احتمالی آن از یک سو و استفاده بهینه از نزولات آسمانی در راستای فروکاستن از پیامدهای بحران کمآبی و خشکسالی از سوی دیگر، به عدم توجه جدی به ملزومات توسعه همهجانبه و پایدار در ایران برمیگردد که نمود آن را میتوان در عدم تحقق چشم انداز ۲۰ساله نظام و عدم اهتمام در پیگیری برنامه آمایش سرزمین و عدم مدیریت بهینه منابع و مصارف جستجو کرد.
حزب اتحاد ملت ایران اسلامی بر این باور است که دستگاههای اجرایی بایستی بر اساس نتایج ارزشمند گزارش ملی سیلاب، تکالیف بر زمین مانده بسیاری را در یک برنامه زمانبندی مشخص محقق سازند و مجلس و سایر دستگاههای نظارتی نیز لازم است با جدیت نتایج و دستاوردهای آنها را رصد و مطالبه نمایند. برخی از مهمترین این تکالیف عبارتند از:
1-بازنگری موثر در قانون پيشگيری و مبارزه با خطرات سيل مصوب 1348 با هدف و رفع تناقضات و ابهامهای مربوط به مديريت و هشدار سيلاب در ساير قوانين و ساختار وظايف و اختيارات دستگاههای اجرايی
2-اولویت ایجاد و توسعه شبکه هشدار و اطلاعرسانی سيلاب محلی با استفاده از مشارکتهای محلی، فعالين مدنی و ظرفيتهای فرمانداریها و بخشداری و دهیاریها در هماهنگی با سازمان هواشناسی، سازمان هلال احمر و وزارت نيرو
3- بازنگری مؤثر در قوانين ناظر بر کشاورزی در اراضی شيبدار به منظور توقف توسعه کشت در اين دسته از اراضی
4- سرمايهگذاری و اولويت دادن به تهيه و تکميل نقشههای پهنهبندی خطر سيلاب و اسکان اضطراری با اولويت مناطق دارای تجربه خطر سيل
5- تدوين دستورالعملها و آئيننامههای الزامآور بيمه کردن سکونتگاههای شهری و روستايی با اولويت مناطق سيلخيز بر اساس نقشههای پهنهبندی سيلاب
6- طراحی فرايندهای نظارتی لازم برای ممنوعيت صدور مجوزهای احداث ساختمانها و تأسيسات در حريم و بستر رودخانهها و رفع معارضین و متصرفین
7- گنجاندن فصل مشخصی در قانون بودجه سنواتی برای تأمين مالی شفاف و مؤثر حوادث و سوانح طبيعی
8- تامین مالی موثر و پایدار جهت برنامه تجهيز و نوسازی امکانات سختافزاری و نرم افزاری، مدلهای هواشناسی، ظرفيت محاسباتی و ملزومات فناورانه مدرنسازی سیستم هشدار سیلاب
9- تدوين برنامه مقاومسازی ميراث فرهنگی و تاريخی در برابر سيلاب
10- ارائه گزارش دقيق و شفاف از موانع اجرايی مؤثر قانون حفاظت از خاک و روند تخريب جنگلها، مراتع و ساير منابع طبيعی که سبب تشديد خطر بروز سيلابهای مخرب، فرسايش خاک و افزايش احتمال زمين لغزش شده است.
حزب اتحاد ملت ایران اسلامی ضمن عرض تسلیت و اعلام همدردی مجدد با همه خانوادههای جانباختگان سیل اخیر، از مسئولان امر میخواهد همه اهتمام خود را برای یافتن مفقودشدگان به عمل آورند و از مشارکت و ظرفیتهای مدنی و محلی و منطقهای برای کمک به سیلزدگان استقبال و آنها را به همکاری دعوت کنند.
ما مکررا یادآور میشویم که بحران آب و فرونشستهای زمین را باید خطری بسیار محتمل، نزدیک و جدی برای زیستبوم آینده ایران تلقی کرد و تا دیر نشده بپذیریم که راه نجاتی جز توجه به الزامات توسعه دمکراتیک، عادلانه، عالمانه، همهجانبه و پایدار که شرط تحقق آن مشارکت همه شهروندان و ایجاد فرصتهای برابر برای آنان است متصور نیست. ما خسارتهای سیل و فرونشستهای زمین و خشکسالی و بحرانهای زیستمحیطی پی در پی را ناشی از عدم توجه به این مدل حکمرانی در کشور میدانیم و حاکمیت و مجموعه کنشگران مدنی و سیاسی را برای برونرفت از این بحران به گفتوگو فرا میخوانیم.
حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
۱۲ امرداد ۱۴۰۱
نام الزامی می باشد
ایمیل الزامی می باشد آدرس ایمیل نامعتبر می باشد
درج نظر الزامی می باشد
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز